Bicara Siswa


Rabu, 25 November 2009

Seminar Sehari Pandangan Alam Islam (Worldview Islam) dan Syarahan Perdana Prof. Dr. Syed Muhammad Naquib Al-Attas






Tarikh: Ahad, 13 Disember, 2009
Masa: 8:15am - 11:15pm
Tempat: Institut Integriti Malaysia, Jalan Duta


PENDAHULUAN


Dalam menghadapi kegentingan masalah masyarakat Islam dalam pelbagai bidang dewasa ini, satu usaha yang terencana dan teliti bagi merungkai masalah tersebut amat diperlukan. Oleh sebab itu, segala penyelesaian yang ingin dilakukan haruslah bermula dengan usaha memperbetulkan cara berfikir masyarakat Islam terutama yang berhubung dengan unsur-unsur penting yang membentuk alam pemikiran mereka. Bertitik tolak dari kesedaran tentang pentingnya usaha tersebut satu seminar sehari pengukuhan Pandangan Alam Islam akan dianjurkan oleh Himpunan Keilmuan Muda (HAKIM) dengan kerjasama Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Institut Integriti Malaysia.




OBJEKTIF


1. Menekankan keutamaan Pandangan Alam Islam dalam kerangka berfikir masyarakat Islam.
2. Memantapkan kefahaman masyarakat, khasnya generasi muda, tentang Pandangan Alam Islam yang sebenar.
3. Menghuraikan unsur-unsur penting dalam Pandangan Alam Islam.




PENGANJUR


Himpunan Keilmuan Muda (HAKIM)
Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)


Dengan kerjasama,
Institut Integriti Malaysia (IIM)
PESERTA




Sasaran penyertaan sebanyak 200 orang (bagi Seminar) dan 500 orang (bagi Syarahan Perdana) daripada kalangan ahli akademik, ahli profesional, pelajar dan orang awam.




YURAN


Yuran Seminar dan Syarahan Perdana:
Organisasi : RM100 seorang (kumpulan 5 orang)
Individu : RM150
Pelajar : RM20


Yuran untuk Syarahan Perdana sahaja:
Individu : RM50
Pelajar : RM10




TENTATIF PROGRAM


9.00 – 10.30 pagi Perasmian oleh Tetamu Kehormat


Ucap Utama oleh Prof. Dr. Wan Mohd Nor Wan Daud, UKM
Tajuk: Pengukuhan Pandangan Alam Islam Di Kalangan Masyarakat Islam Kini: Cabaran dan Harapan




11.00 – 1.00 ptg Sidang Pertama
Pembentang:
1. Dr. Mohd Zaidi Ismail, IKIM
Tajuk: Faham Ilmu Dalam Islam: Satu Pengenalan Ringkas


2. Dr. Mohd Farid Mohd Shahran, UIAM
Tajuk: Makna dan Matlamat Agama dalam Islam




2.00 – 3.30 ptg Sidang Kedua
Pembentang:


1. Dr. Mohd Sani Badron, IKIM
Tajuk: Adab dan Ta’dib sebagai Asas Pendidikan Islam


2. Dr. Adi Setia Mohd Dom, UIAM
Tajuk: Islam dan Falsafah Sains






3.45 - 5.30 ptg Sidang Tiga
Pembentang:


1. Dr. Ahmad Bazli Shafie, UMT
Tajuk: Pandangan Islam terhadap Tradisi dan Kemodenan


2. Dr. Wan Azhar Wan Ahmad, IKIM
Tajuk: Islam dan Cabaran Sekularisasi dan Pembaratan






5.30 - 8.30 Rehat







9.00 – 11.00 mlm Syarahan Perdana ( Dalam Bahasa Inggeris/In English)

Oleh: Professor Dr. Syed Muhammad Naquib al-Attas


Komentar: Ini kali pertama setelah 6 tahun hiatus, Prof. Al-Attas tampil untuk syarahan di ruangan awam. Bagi para peminat beliau silalah datang! Ajak kawan-kawan foreigner sekali untuk syarahan malam ini!


SUMBER: http://rausyanfikir.com/2009/11/seminar-sehari-pandangan-alam-islam.html

UNTUK PENDAFTARAN HUBUNGI NOMBOR YANG TERTERA PADANYA.

19 ulasan:

Abu 'Abid berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Abu 'Abid berkata...

alhamdulillah satu seminar yg baik

Abu 'Abid berkata...

moga unimap juga mampu mmbuat dan mmperbanyakkan program seperti ini. insyaAllah. satu doa. satu harapan.

Akhie Naim berkata...

Salam. Harga yuran bagi program telah berubah.
Ikut seperti di dalam poster.

nobody berkata...

Unimapkini dah tak update cerita baru!Editor Unimapkini dah tidur!!Woi bangun!Malas ke nak update atau dah tak ada modal nak burukkan orang kat Unimap?Sekarang dah x boleh komen sebagai 'tanpa nama' coz editor unimap kini takut dengan kutukan dan kritikan negatif orang yang tidak diketahui!mana demokrasi atau kebebasan bersuara yang dilaung-laungkan?pengecut ker editor nie?dia baling batu sembunyi tangan boleh tapi orang lain buat kat dia tak berani!!Pengecut!!CAKAP SENANG LA WOI!CUBA BUAT TGK HANG RETI KE TAK!

Tapai berkata...

editor unimapkini xdak ka isu baru.xkan cuti sem editor cuti gak kot

rasuah berkata...

cuti ler......
jgn la dok kaco

Tanpa Nama berkata...

kkg nak suruh student daftar pc ngan laptop kena jumpa ICT...ICT nak ambik MAC adress la 2..lepas ni kalau nak tulis bukan2 mmg ict leh tau..sapa dok guna proxy mmg leh tau..nak mcm usm..block tenet access point kalau langar peraturan..apa komen anda suma..??

Tanpa Nama berkata...

hahaha...kecian kat editor....
tu la sapa suh sensor suara rakyat...
kan dah lengang blog ni..kahkahkah..

last2 kene gak bg org tulis tanpa nama...;P

Tanpa Nama berkata...

ict buat keje bodo.......
macam la terhegeh2 sgt nak guna server unimap tu...

celcom, maxis kan ada....
cyber cafe pon byk kat perlis ni....

sapa la ketua dia yg suh wat bende camni....
bengong...al tolol...al toyol....kehkehkeh

Tanpa Nama berkata...

kenapa kat KKG aje...??? pasai banyak yg main torrent kut... kan sebelum ni banyak komplen yg tenet KKG lembab dibanding yg lain...

Tanpa Nama berkata...

cuba try bilik student internasional..mesti laju tenet diorg..biasa la..

Tanpa Nama berkata...

hahahah....apa lor editor unimapkini....ada blik gak tnpanma..stelah sekian lma mnghilng...heheheh

Tanpa Nama berkata...

Ini mesti arahan pengarah ict yg nak tangkap blogger unimapkini, tapi kecian tak dpt....hehehe
pengarah ict unimap takde telor, penakut....
Kalau brani dtg la kkg waktu register mac address, nak ushar skettt

Tanpa Nama berkata...

Wahai ict, kami ni ngaji ppk engineering...
Jgn la nak tipu kami, kami bukan bodoh...
Ayuh rakan2 boikot registration mac add...
Ict tak bole wat ape punn

Tanpa Nama berkata...

editor unimapkini....
buatlah edisi bongkar mengenai pendaftaran MAC address ni...

Tanpa Nama berkata...

I'm really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A few of my blog visitors have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any ideas to help fix this problem?
Feel free to surf my weblog Custom Labels

Tanpa Nama berkata...

Hello there, I think your blog could possibly be having browser compatibility issues.
When I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it's got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, excellent site!
my webpage :: permanent hair remover

Tanpa Nama berkata...

Hi i am kavin, its my first time to commenting anyplace,
when i read this paragraph i thought i could also
make comment due to this good paragraph.
Also see my web page > http://smartsass.info