Bicara Siswa


Rabu, 25 November 2009

Aktivis mahasiswa bantah penahanan, dakwa tidak sah


kessaufi2
Kuala Lumpur 23 Nov 05:21a.m │ Aktivis mahasiswa Universiti Malaya semalam membantah penahanan Muhammad Saufi Jelani berhubung siasatan kes menconteng perkataan “bini puaka” di Dewan Kuliah Utama Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya.
Saufi ditahan sebaik sahaja selesai menjalani peperiksaan akhir semesternya Khamis lepas.
Gabungan mahasiswa Universiti Malaya itu disertai oleh beberapa persatuan antaranya Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM) dan Komuniti Mahasiswa Prihatin (KMP).
Dalam sidang media yang dibuat di hadapan bangunan peperiksaan UM itu pagi semalam, wakil PMIUM, Mohd Sabri mendakwa, penahanan ahli PMIUM tersebut sebagai tidak sah berikutan menyabitkannya dengan isu ‘kepala babi’ yang diletakkan di surau Akademi Pengajian Islam pada pilihan raya kampus lepas.
“Kita dimaklumkan yang dia (Saufi) ditahan bagi membantu siasatan kes contengan dinding di API, namun (sebaliknya) beliau ditahan kerana isu kepala babi” beliau berkata.
“Sedangkan isu itu telah pun ditutup dan kita (mahasiswa) langsung tidak terlibat dalam perkara tersebut” tambahnya lagi.
Pengerusi Komuniti Mahasiswa Prihatin (KMP), Mohd Shahid mengecam tindakan pihak polis yang dianggap tidak rasional di dalam menjalankan tugas.
Beliau mengambil contoh tindakan polis yang tidak profesional menahan mahasiswa, dalam keadaan ketika itu sedang berlangsungnya peperiksaan akhir semester. Penahanan tersebut tegasnya lagi mengganggu emosi dan tumpuan Saufi dalam menjalani peperiksaannya.
Gabungan mahasiswa itu juga mendesak agar pihak polis dan kerajaan memberhentikan segera penindasan terhadap mahasiswa melalui tangkapan serta akta-akta yang ‘kejam’.
“AUKU misalnya, ia akta yang menyekat hak mahasiswa daripada bersuara dan menyatakan pandangan” ujar Shahid.
“Sebab itu tidak mustahil kesannya, mahasiswa bertindak radikal kerana hak mereka diganggu” kata beliau lagi sambil merujuk isu yang berlaku baru-baru ini.
Sidang media itu turut dihadiri oleh wakil PMIUM Izzuddin Bin Helmi, ahli jawatankuasa Komuniti Mahasiswa Prihatin (KMP) Muhammad Taufiq dan Mohd Amiruddin serta wakil MPMUM Mohd Aizat Salleh.
Sidang media di hadapan Bangunan Peperiksaan (BP) Universiti Malaya berkenaan adalah bertujuan memperingati insiden penangkapan Saufi yang didakwa mereka sebagai  ‘zalim’.-mahasiswakini

Tiada ulasan: