Bicara Siswa


Ahad, 13 Disember 2009

KEJAYAAN GMS KUIS

PENCAPAIAN TERKINI HASIL DARIPADA PERJUANGAN MAHASISWA KUIS

Melalui mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) yang telah diadakan pada 26 November yang lalu, Kerajaan Negeri Selangor melalui arahan YAB Tan Sri Dato’ Abdul Khalid Bin Ibrahim telah menetapkan keputusan berikut:

1. PIHAK KERAJAAN NEGERI TELAH MENGARAHKAN AGAR PIHAK PENGURUSAN KUIS MELAKSANAKAN KAJIAN SEMULA TERHADAP STRUKTUR YURAN KUIS DAN PERLU DIBENTANGKAN DALAM MESYUARAT KERAJAAN NEGERI YANG AKAN DATANG.
Hal ini akan menyebabkan segala pertikaian mengenai struktur yuran KUIS khususnya bahagian yuran pengajian dan penginapan (B.O.T) berkemungkinan besar dapat diselesaikan.

2. YAB TAN SRI DATO’ ABDUL KHALID BIN IBRAHIM TELAH MENYATAKAN BAHAWA KERAJAAN NEGERI SELANGOR TELAH BERSETUJU UNTUK MENYALURKAN BANTUAN KEWANGAN SEBANYAK RM 5 JUTA SETIAP TAHUN KHUSUS UNTUK MENAMPUNG BEBAN KEWANGAN MAHASISWA KUIS.
Peruntukan ini sekiranya disalurkan sebagai suntikan dalam struktur yuran KUIS, setiap pelajar KUIS boleh menikmati potongan yuran sebanyak RM 300 seorang untuk setiap semester. Hal ini bermakna kurangan yuran sebanyak 8.5 peratus boleh diberikan kepada mahasiswa Diploma dan 5 peratus untuk mahasiswa ijazah.
Maklumat tambahan : Turut dipanggil dalam mesyuarat MTES ialah pihak pengurusan tertinggi KUIS


BERIKUT ADALAH FASA TERAKHIR GERAKAN GMS YANG AKAN DILAKSANAKAN DALAM MASA TERDEKAT.


1. MAJLIS SERAHAN BANTUAN KEPADA MAHASISWA KUIS YANG KURANG BERKEMAMPUAN.
Bantuan ini akan disalurkan kepada mahasiswa berdasarkan hasil kajian dan seliaan yang telah dilakukan oleh pihak GMS sebelum ini.

2. PERTEMUAN KALI KEDUA DENGAN YAB TAN SRI DATO’ ABDUL KHALID IBRAHIM, MENTERI BESAR SELANGOR.
Pertemuan kali ini memfokuskan mengenai respon terkini Kerajaan Negeri Selangor setelah menerima serahan memorandum mahasiswa KUIS .


BERIKUT ADALAH TINDAKAN TERKINI YANG TELAH DILAKSANAKAN OLEH GERAKAN MAHASISWA SEDAR


ISNIN, 23 NOVEMBER 2009.PENYERAHAN MEMORANDUM KEPADA YAB TAN SRI DATO’ ABDUL KHALID BIN IBRAHIM DI PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI.
Walaubagaimanapun, memorandum tersebut telah diterima oleh wakil Dato’ MB memandangkan beliau mempunyai urusan luar.

KHAMIS, 26 NOVEMBER 2009. EMPAT ORANG WAKIL GERAKAN MAHASISWA SEDAR TELAH DIPANGGIL KE PARLIMEN UNTUK BERTEMU DENGAN YB ZURAIDA KAMARUDDIN, AHLI PARLIMEN AMPANG.
Dalam pertemuan tersebut, YB Zuraida menyatakan kesudiannya untuk membantu menyelesaikan kemelut yuran KUIS atas kapasiti seorang ahli parlimen.

Tiada ulasan: