Bicara Siswa


Ahad, 28 Mac 2010

UniMAP DI'AKREDITASI'??

Assalamualaikum wbh dan salam 1 UniMAP,
Pada 15hb Mac 2010 yang lalu, seluruh negara digemparkan dengan berita pendek dari Kosmo yang kononnya menceritakan berita sebenar soal akreditasi UniMAP. Hari nie, Ibu-bapa, waris dan orang luar tertanya-tanya soal akreditasi program di UniMAP sekarang.

Bagi waris di kampung , rata-rata tidak tahu pun apakah peranan dan fungsi akreditasi ni diwujudkan. Oleh yang demikian, dengan terbitnya berita sebegini mampu menganggu gugat kemasukan pelajar untuk memilih masuk ke UniMAP.


Bertepatan dengan masa para pelajar lepasan SPM yang sedang dalam musim untuk mengisi borang UPU seolah-olah ada pihak yang cuba untuk mensabotaj  UniMAP dengan menerbitkan berita sebegini dan diwaktu yang begini.


Juga, terdapat fakta-fakta yang salah dilaporkan di dalam akhbar tersebut, untuk itu, dato Kamaruddin semalam mengumumkan akan menyaman syarikat akhbar terbabit diatas kesalahan fakta yang dikeluarkan. [ KLIK SINI : KESALAHAN FAKTA DIDALAM KOSMO]


Pihak pentadbiran UniMAP, bergiat aktif turun ke setiap kolej kediaman bagi melakukan agenda penerangan dan pemahaman di kampus dan di luar kampus. Tindakan mereka ini seolah-olah cacing yang kepanasan.


Sehubungan, UniMAP yang menyedarih bahawa peranan media massa dan elektronik amat besar hingga mewujudkan team PSAU  untuk mengelolakan blog http://akreditasiunimap.blogspot.com/ khusus untuk menjawab segala tohmahan dan spekulasi selepas dari penerbitan artikel tersebut.


Sungguhpun begitu, artikel tersebut sedikit pun tidak memberi kesan pada  siswa/i UniMAP kerana mereka lebih memahami situasi  sebenar dan fakta yang lebih tepat. Mereka Juga memahami bahawa soal akreditasi ini, pihak pentadbiran telah pun bertungkus lumus dengan pelbagai strategi dan tindakan yang mereka ambil demi untuk mendapatkan akreditasi ini.Namun yang demikian ini, soal akreditasi ini sedikit pun tidak menjejaskan soal pekerjaan graduasi UniMAP kelak bahkan hampir saban tahun sebnyak 97% telahpun mendapatkan kerja sebagai Jurutera@ setaraf, yang selebihnya adalah memilih untuk menyambung pengajian ke Master dan PhD. [KLIK SINI; FAKTA ALUMNI YANG MENDAPAT KERJA]  Siswa/i UniMAP dinasihatkan agar tidak risau, malah anda perlu menjadi duta kepada Universiti untuk menerangkan soal yang sebenar kepada ahli- keluarga, dan masyarakat disekeliling kamu.

Tiada ulasan: